Utlandsresor i all ära, men som det slitna uttrycket lyder: se ditt egen land först. Sverige har otroligt mycket att erbjuda – inte bara för utländska turister utan också för de som är födda och bosatta här. Här ska vi tipsa om roliga utfärder du kan göra i Sverige i sommar!

Trots att vårt land inte har så många invånare är ytan relativt stor. Det intressanta med Sverige är de stora skillnader som finns i natur och geografi. Att jämföra Skåne med Norrland är ungefär som att beskriva två helt olika länder. Av den anledningen är det roligt att göra utfärder i Sverige; det finns mycket att se och göra. Att ta bilen kan förstås vara ett alternativ, men för miljöns skull bör du kanske överväga att åka buss eller tåg. Det finns många bussbolag, exempelvis Smålandsbussen, som erbjuder skräddarsydda resor i Sverige. Här kan du koppla av och bara njuta av färden. Här nedan ska vi ge lite tips på vad du kan hitta på denna sommar i vårt avlånga land.

Södra Sverige

Skåne med omnejd är fullt av härliga platser att besöka.

  • Ett par dagar i ett soligt Malmö eller Helsingborg innebär bara det sköna utflykter som ger lite puls i form av uteliv och shopping.
  • Den djurintresserade besöker med fördel Skånes Djurpark. Här finns också ett Fåret Shaun-land (baserat på den populära karaktären från Aardman Animations) som är mycket välbesökt. Skånes Djurpark ligger alldeles i närheten av staden Höör.
  • Glasriket i Småland. Det är verkligen fascinerande att besöka platser där glasprodukter tillverkas och här handlar det verkligen om en lång tradition som förts vidare.

Mellansverige

  • Göteborg. Staden i sig är en riktig sommarstad och du kan med fördel slå dig ned på ett kafé och bara njuta av livet, eller ta en skön promenad i de många parkerna. Självklart ska du heller inte missa ett besök på Liseberg, Sveriges antagligen bästa nöjesfält.
  • Stockholm. Skansen och Gröna Lund ter sig per automatik som självklara besök när du befinner dig i huvudstaden. Dock har Stockholm förstås mycket mer att erbjuda än så. Den som gillar shopping besöker med fördel Mall of Scandinavia samt Barkarby Outlet. Är det lugn och ro som hägrar tar du dig ut med en skärgårdsbåt; en riktigt skön utflykt som effektivt laddar batterierna.
  • Kolmårdens Djurpark. Här finns Bamses värld för de små, förutom mängder av olika djur – inklusive delfiner.
  • Skara Sommarland. Ett paradis för den som gillar att åka snabba rutschkanor ner i vattnet.

Norra Sverige

Den norra delen av landet erbjuder otroligt mycket. Här är det som regel långt mellan platserna, men det är det som är en del av charmen med Norrland. Du bjuds på fantastisk natur där du kan dra på dig kängorna för att vandra och bara njuta av livet. Kanske träffar du på en och annan ren. Är du lite äventyrlig av dig kan du ge dig ut på en klättring på Kebnekaise, Sveriges högsta berg. Dessutom bör du inte missa att besöka de nordliga städerna Kiruna och Arjeplog.