Att bygga en scen innebär en hel del slit. I samband med större evenemang kan uppbyggandet av en scen ta upp mot en hel dag. För att scenen ska uppfylla säkerhetskrav och även generera en bra upplevelse krävs det rätt redskap och hjälpmedel.

Vad är viktigt att tänka på när en scen ska riggas? I den här artikeln beskrivs mer ingående förberedelsen och det slutliga uppbyggandet av en scen. Flera punkter har betydelse oavsett det gäller en hemmabyggd scen på gården eller en stor konsertscen.

Säkerheten först

En scen är i regeln ett bygge som byggs på en slags bred platå. Det innebär i sin tur att själva bygget sker på högre höjder. För att säkerställa att jobbet blir korrekt utfört krävs en stabil arbetsplattform som dessutom garanterar säkerheten. Moderna arbetsplattformar i aluminium kan numer beställas i skräddarsydda mått för att göra montaget så smidigt som möjligt.

Från arbetsplattformen kan sedan scenarbetare och scentekniker bygga upp den slutliga scenen. Kom ihåg att det krävs auktoriserade elektriker för de flesta installationerna. På Elsäkerhetsverket går det att läsa sig till vilken typ av jobb privatpersoner får göra på egen hand.

Truckförare är ofta vanligt förekommande under scenuppbyggandet. Tungt material ska fraktas mellan olika platser och truckar är effektiva hjälpmedel. Att använda truckar på rätt sätt är dock avgörande när det kommer till säkerheten. Scenarbetare ska vara trygga på arbetsplatsen, men även medarbetare som jobbar med att bygga scenen utanför platån.

Hemmabyggd scen

På sommarlovet kan en scen i trädgården vara ett uppskattat inslag i barnens lek. Scenen kan byggas ganska enkelt, men även här krävs rätt redskap. Någon form av arbetsställning behövs för att kunna snickra ihop scenens sidor och eventuella tak. En av sidorna kanske ska målas och då kommer ställningen väl till användning. Det är viktigt att säkerställa att golvet är stabilt och tål allt från hopp och spring till danssteg.

Bygg en scen till barnen:

  • Använd ett starkt träslag till scengolv
  • Bygg en träram i önskad storlek
  • Lägg en masonitskiva på det som ska bli golv

Hemmabygget brukar även det ta sin lilla stund att få klart. Det är dock inte lika omfattande som de stora scenbyggena är. Det här videoklippet visar tydligt vilket gediget arbete som ligger bakom uppbyggandet av en scen.