Du som har valt att arbeta som DJ är troligen en person som uppskattar den fria anställningsformen, att arbeta mot olika arbetsgivare och möjligheten att själv styra över mängden uppdrag du tar dig an. Musikbranschen är en tummelplats för många fria själar, men den hårda sanningen är att även du som kulturarbetare behöver ha koll på kommunalskatt och arbetsgivaravgift.

Att försörja sig som DJ kräver hårt arbete. Ditt frilansyrke tar dig till ett stort antal klubbar och tillställningar över hela landet, och en arbetsmånad kan innebära en enorm mängd olika lönespecar från och fakturor till en mängd olika arbetsgivare. Oavsett om du arbetar som anställd i eget företag eller som egenanställd via faktureringsfirmor som CoolCompany behöver du hålla koll på skillnaden mellan dina bruttointäkter och din egentliga lön. Framför allt är arbetsgivaravgifter som egenanställd något du behöver tänka på när du ser över dina personliga finanser.

Arbetsgivaravgiften är en avgift som arbetsgivaren betalar in för sina anställda. Avgiften betalas till Skatteverket. Arbetsgivaravgiften är obligatorisk både när du är anställd i ditt egna aktiebolag (där du alltså är din egen arbetsgivare) och när du fakturerar dina uppdrag genom ett egenanställningsföretag som sedan betalar ut lön till dig. Arbetsgivaravgiften är i de flesta fall 31,42% av din bruttolön.

Du har ansvaret

Som egenanställd egenföretagare är det du själv som ansvarar för att din lön beräknas på ett korrekt sätt. Det är en hel del att tänka på, och du gör klokt i att konsultera svenska myndigheters företagshjälp verksamt.se för information om hur du går till väga.

Det är mycket möjligt att du inte alls känner att det finns utrymme för all denna administration i ditt DJ-företag. Det extra pappersarbete det innebär att ständigt arbeta för nya arbetsgivare skulle vara en utmaning för vilken professionell administrativ avdelning som helst, så du behöver inte känna dig nedstämd för att du upplever det övermäktigt. Att anlita företag som CoolCompany gör det möjligt för dig att helt lägga över den administrativa delen på en extern aktör, och bara fokusera på din DJ-karriär och din privata inkomst.

Räkna rätt

Det är nämligen viktigt att du håller koll på vad som är bruttointäkter och din slutliga lön för att kunna rätta mun efter matsäck. Som räkneexempel tar vi ett arvode på 1000 kr, även om du som DJ naturligtvis ska ta betydligt mer betalt för ditt arbete.

  • 230 kr går till sociala avgifter/arbetsgivaravgift
  • 37 kr kompensation för tjänstepension
  • 79 kr kompensation för obetald semester

Kvarstående lön före inkomstskatt: 654 kr. Dessa 654 kronor är alltså inte din slutliga lön, utan den bruttolön du som privatperson betalar inkomstskatt på, ofta knappa 30%. Ungefär 458 kronor kommer återstå av den tusenlapp ditt företag fakturerade. Därtill bör du tänka på ditt privata pensionssparande, och att bygga upp den buffert som alla frilansare bör ha för svåra tider.

Nya tider på arbetsmarknaden

För frilansare i kulturbranschen kommer inte gig-ekonomins ekonomiska arbetsförhållanden som någon nyhet. Musiker och konstnärer har traditionellt sett alltid satt sin konstnärliga verksamhet före ekonomisk trygghet som kollektivavtal och tjänstepension. Nu när arbetssättet med fria uppdrag sprider sig till fler branscher blir dock egenanställningens förhållanden nyhetsstoff. Möjligen kan ett systemskifte synas på horisonten, men tills dess: glöm inte att lägga upp ett privat pensionssparande.