Spelning på DebaserI många mindre städer finns det, eller har funnits, en klubb eller ett danspalats med många födslar på sitt samvete. Stockholm är för stort för att ha ett enda sådant ställe, men för rockers fanns det länge en klubb som fyllde denna funktion. Idag finns det två.

Sagan om Debaser börjar 2002, då det öppnade en rockklubb i en lokal som tidigare inrymt ett Systembolag, under en av påfarterna till Slussens klöverkonstruktion. Stockholm har genom åren haft många legendariska rockklubbar, som Gino och Klubben, men nästan aldrig mer än en åt gången. Under de senaste tio åren är det Debaser som har innehaft denna position. Det går att räkna upp hur många spelningar som ägt rum här, och som alla i efterhand hävdat att de varit på, som helst, men vi nöjer oss med en: Ebba Gröns spontana återförening för att hedra den bortgångne Joe Strummer 2003.

Men inget kan ju som bekant vara för evigt: Slussen ska byggas om, och man kan inte ha en rockklubb inhyst på området under rivningsarbetet. Därför har Debaser vid Slussen stängts. Ett tag såg det ut som man ändå skulle kunna hålla öppet, i någon form, under den tid som ombyggnadsarbetet kommer att pågå, men nu står det klart att det inte kommer att bli så.

Detta betyder dock inte att Debasers saga är all, långt därifrån faktiskt. Det ursprungliga Debaser vid Slussen expanderade nämligen ganska snabbt. Efter fyra år köpte man f.d. Mondo i Medborgarhuset vid Medborgarplatsen, som fick namnet Debaser Medis. Man öppnade även en klubb i Malmö. Några år senare köpte man också den lokal, ursprungligen ett garage, vid Hornstull som tidigare hade inrymt klubben Strand. Numera heter den Debaser Strand.

Debaser och dess olika avdelningar har fortsatt att dominera Stockholms nattliv under 10-talets första år, åtminstone när det kommer till rock och pop. Men det finns ju även andra genres. Många av dessa är också representerade på Debasers scener. Den närmaste tiden kommer följande akter att spela live, antingen på Medborgarplatsen eller vid Hornstull:

  • Motoboy (pop)
  • Helmet (rock)
  • Fritjof & Pikanen (reggae-dub)
  • Accept (hårdrock)
  • Azealia Banks (hiphop)

Det går med andra ord att få sitt lystmäte på Debaser nästan oavsett vad man gillar, och kanske kan man också träffa sin blivande partner.